Muffinki czekoladowe ze skórką pomarańczową i orzechami
Muffinki » Muffinki czekoladowe ze skórką pomarańczową i orzechami
Składniki suche
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki mokre
2 jajka
0,5 szkl. mleka
Ponadto
10 dag margaryny
100 g czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi
Roztapiamy w kąpieli wodnej margarynę z czekoladą (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest połamana czekolada i margaryna, roztapiamy nad gotująca się wodą).
Wykonanie
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i skórkę pomarańczową i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem potem wlewamy roztopioną margarynę i czekoladę z z orzechami. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości ¾. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 195 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.