Muffinki czekoladowe ze skórką pomarańczową i orzechami

Muffinki » Muffinki czekoladowe ze skórką pomarańczową i orzechami

Składniki suche

1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Składniki mokre

2 jajka
0,5 szkl. mleka

 

Ponadto

10 dag margaryny
100 g czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi

Roztapiamy w kąpieli wodnej margarynę z czekoladą (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest połamana czekolada i margaryna, roztapiamy nad gotująca się wodą).

 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i skórkę pomarańczową i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką całe jajka z mlekiem potem wlewamy roztopioną margarynę i czekoladę z z orzechami. Dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszamy łyżką kilka razy tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki do wysokości ¾. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 195 stopni. Z podanej ilości składników wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook