Muffinki piernikowe
Muffinki » Muffinki piernikowe
Składniki suche
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru kryształu
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 torebka przyprawy do piernika (20g)
Składniki mokre
2 jajka
2 szkl. maślanki
6 łyżek miodu
125 g margaryny
Ponadto
15-20 dkg bakalii: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
Polewa czekoladowa
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka margaryny
1 czubata łyżka ciemnego kakao
Gotujemy wodę z cukrem, gdy się cukier rozpuści zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę mieszamy aby się roztopiła na końcu wsypujemy kakao - wszystko razem mieszamy.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu roztapiamy margarynę, dodajemy miód i zostawiamy na chwilę do przestudzenia, następnie wbijamy jajka i wlewamy 1 i ½ szkl. maślanki - wszystko razem mieszamy. W pozostałej ½ szkl. maślanki rozpuszczamy sodę. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy sodę wymieszaną z maślanką i bakalie teraz wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką tak aby składniki lekko się połączyły. Masa która powstanie powinna posiadać grudki. Napełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Z podanej ilości składników upiekłam 18 sztuk muffinek.