Sernik w cieście kakaowym z masą

Strona główna » Sernik w cieście kakaowym z masą

Data dodania:piątek, 02 stycznia 2015

Biszkopt kakaowy

15 dag mąki
1 łyżka ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki budyniu czekoladowego
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i cukier kryształ- ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.

Masa serowa

1 kg sera białego półtłustego
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
250 g margaryny
szczypta soli

Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
                                                     

                                                 


Masa do sernika

200 g masła
1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao

W ½ szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy to do gotującej się pozostałej szklanki mleka- mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy , dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżeczkę kakao.

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryna dajemy do garnuszka. Ten garnuszek y umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.

Poncz

½ szkl wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Mieszamy składniki.

Wykonanie

Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedna część biszkoptu dajemy masę białą, następnie kładziemy upieczony sernik. Na drugą cześć biszkoptu dajemy masę kakaową i tą stroną z masą przykrywamy sernik. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook