Ciasto 3 Bit
Strona główna » Ciasto 3 Bit
Biszkopt
¾ szkl mąki
½ szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do czterech białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa śmietankowa
1 i ½ szkl mleka
200 g masła
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 łyżki cukru
W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Całą szklankę mleka gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.
Bita śmietana
330 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixów.
Ponadto
1 mała puszka masy krówkowej (400g)
1 i ½ dużej paczki ciastek petit beurre (375g)
100 g gorzkiej czekolady
Masę krówkową (w puszce) dajemy do garnuszka z wodą i gotujemy przez 10 minut. Tak przygotowana będzie się lepiej rozsmarowywać na ciastkach.
Poncz
1/4 szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie
Biszkopt nasączony ponczem - masa śmietankowa - warstwa ciastek petit beurre - masa krówkowa - warstwa ciastek petit beurre - bita śmietana – gorzka czekolda pokrojona w piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.