Strzępiec - Pleśniak
Ciasta kruche » Strzępiec - Pleśniak
Ciasto kruche
3 szkl. mąki pszennej (takie pełne z czubkiem)
250 g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy bardzo miękką margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia i wszystko siekamy nożem aż składniki będą przypominać mokry piasek. Do takich składników wlewamy żółtka wymieszane ze śmietaną i teraz zagniatamy rękami ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z tych części dzielimy jeszcze na pół i dodajemy do jednej 2 łyżki kakao i zagniatamy. Wszystkie 3 części ciasta (dwie jasne –mała i duża- i jedną ciemną) schładzamy w lodówce przez godzinę.
Pianka
5 białek (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
Ubijamy na sztywną pianę najpierw białka ze szczyptą soli potem dodajemy cukier, cały czas ubijamy aż się rozpuści, wtedy wsypujemy proszek budyniowy i wszystko razem mieszamy.
Ponadto
1 szkl. siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
1 słoik powidła śliwkowego (średniej wielkości)
Wykonanie
Wykładamy blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę białego ciasta (tę największą część). Na starte ciasto smarujemy powidło śliwkowe, następnie ścieramy ciasto kakaowe i posypujemy je posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Teraz dajemy ubitą pianę z białek i na górę ścieramy pozostałe ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40-45 minut (na złoty kolor).
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.