Kruche ciasto z masą orzechową

Ciasta kruche » Kruche ciasto z masą orzechową

Ciasto kruche

½ kg mąki pszennej
200 g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy bardzo miękką margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia i wszystko siekamy nożem aż składniki się połączą. Następnie wlewamy żółtka wymieszane ze śmietaną i teraz zagniatamy rękami ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Schładzamy w lodówce przez godzinę. Pieczemy osobno dwa placki w blaszce o wymiarach 25x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni (do zrumienienia się ciasta).

 

Ciasto orzechowe

5 białek (pozostałych z ciasta)
18 dag cukru kryształu
10 dag orzechów włoskich mielonych
7 dag orzechów włoskich siekanych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodając po łyżce cukru. Do ubitej piany wsypujemy orzechy i lekko mieszamy, na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni w tej samej blaszce co ciasto kruche.

 

Masa orzechowa

30 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru kryształu
3/4 szklanki wody
275 g masła
1 i ½ szkl mleka
1 budyń waniliowy bez cukru (na pół litra mleka)
2 łyżki cukru

Cukier gotujemy z wodą przez 5 minut (bez przykrywania i mieszania), zdejmujemy z ognia i wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Budyń gotujemy w 1/ i ½ szklance mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puszysta masę i do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń oraz zimne orzechy. Ucieramy wszystko razem aż masa będzie puszysta. Z gotowej masy odejmujemy trzy łyżki, a pozostałą dzielimy na dwie części.

 

Ponadto

1 mały słoik powidła śliwkowego
100 g czekolady gorzkiej

 

Poncz

½ szkl wody przegotowanej
sok z połowy małej cytryny
2 łyżeczki cukru

Mieszamy wszystkie składniki.

 

Wykonanie

Ciasto kruche nasączamy ponczem, smarujemy połową masy orzechowej , przykrywamy ciastem orzechowym. Ciasto orzechowe nasączamy ponczem, smarujemy powidłem śliwkowym i dajemy drugą część masy orzechowej. Przykrywamy całość drugim ciastem kruchym. Na górę dajemy odłożone wcześniej trzy łyżki masy orzechowej i posypujemy czekoladą pokrojoną piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook