Ciasto kruche przekładane orzechowcem i galaretką z brzoskwiniami
Ciasta kruche » Ciasto kruche przekładane orzechowcem i galaretką z brzoskwiniami
Ciasto kruche
25 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
10 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i miękką margarynę. Siekamy wszystko nożem aż się składniki połączą. W kubku mieszamy żółtka ze śmietaną, następnie dodajemy je do posiekanego ciasta. Szybko zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Ciasto pieczemy w blaszce wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą. Pieczemy przez 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto orzechowe
3 białka (pozostałe z ciasta)
5 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag wiórek kokosowych
5 dag cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ubijamy aż się cukier rozpuści, a piana będzie bardzo sztywna. Pozostałe składniki : wiórka kokosowe, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia mieszamy razem, a potem dodajemy po łyżce do ubitej piany. Bardzo delikatnie mieszamy żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Pianka wiśniowa
375 ml śmietanki kremówki 30%
¾ opakowania galaretki wiśniowej
½ szkl wody
Rozpuszczamy galaretkę w ½ szkl wody i zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, pod koniec wlewamy prawie stężałą galaretkę i ubijamy aż się wszystko razem połączy.
Pianka cytrynowa
375 ml śmietanki kremówki 30%
¾ opakowania galaretki cytrynowej
½ szkl wody
Piankę cytrynową robimy identycznie jak piankę wiśniową. Tzn. rozpuszczamy galaretkę w ½ szkl wody i zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, pod koniec wlewamy prawie stężałą galaretkę i ubijamy aż się wszystko razem połączy.
Ponadto
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szkl wody
1 duża puszka brzoskwiń
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i zostawiamy do wystudzenia. Galaretka ma być taka żeby można ja było rozsmarować na cieście łyżeczką. Brzoskwinie kroimy w paski.
Wykonanie
W tortownicy o średnicy 25 cm układamy na spód upieczone ciasto kruche. Na ciasto dajemy ubitą piankę wiśniową, dokładnie rozsmarowujemy tak by dotykała brzegów blaszki. Następnie dajemy upieczone ciasto orzechowe, na nie wykładamy piankę cytrynową. Dokładnie ją rozsmarowujemy nie może być żadnej wolnej szczeliny. Na górze układamy pokrojone brzoskwinie i na koniec nakładamy łyżeczką prawie całkowicie stężałą galaretkę brzoskwiniową. Ciasto dajemy do lodówki aby galaretki dobrze się zastygły.