Delicja
Ciasta kruche » Delicja
Ciasto kruche
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
250g margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia-mieszamy żeby się składniki połączyły. Dodajemy pokrojoną miękką margarynę i wszystko razem rozdrabniamy palcami tak aby ciasto przypominało mokry piasek. W kubku mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy do ciasta. Teraz wszystko zagniatamy razem. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie każdą cześć pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa serowa
1/2 kg sera białego półtłustego
3 jajka
15 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1/3 szkl mleka
Ser mielimy lub rozdrabniamy widelcem tak by nie było grudek, mieszamy z jajkami i cukrem pudrem. Do takiego sera dodajemy budyń wymieszany z mlekiem. Całość gotujemy aż zgęstnieje.
Masa jabłkowa
1 i 1/2 kg jabłek
2 łyżki wody
1 łyżka masła
3/4 szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, masło i podsmażamy aż się cukier rozpuści i wszystko się zagotuje. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Zostawiamy do przestudzenia.
Ponadto
1 duża paczka podłużnych biszkoptów
Składanie placka
Placek – masa jabłkowa – placek – masa serowa – placek – masa jabłkowa – biszkopty i na górę robimy polewę.
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.