Ciasto z makiem i kokosami
Ciasta kruche » Ciasto z makiem i kokosami
Ciasto kruche
60 dag mąki
5 żółtek
15 dag cukru
250 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i tak przygotowane wlewamy do ciasta. Szybko wszystko zagniatamy. Potem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ją jeszcze raz zagniatamy. Obydwie części ciasta dajemy do lodówki na 30 minut.
Ciasto z makiem
25 dag maku
3 jajka
10 dag cukru
1 płaska łyżka mąki
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mak parzymy i mielimy raz przez maszynkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy do zmielonego maku. Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia i też dodajemy do maku. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Ciasto kokosowe
5 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mieszamy razem wiórka kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy je małymi porcjami do ubitej piany- delikatnie żeby piana nie opadła łączymy wszystkie składniki.
Ponadto
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich siekanych
Rodzynki przelewamy gorącą wodą.
Wykonanie
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia dajemy najpierw jasne ciasto kruche, na ciasto układamy ulubione bakalie (rodzynki, orzechy), dajemy ciasto z makiem, następnie ciasto kokosowe i na górę ścieramy kakaowe ciasto kruche. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.