Niebo w gębie

Ciasta kruche » Niebo w gębie

Data dodania:poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Kruche ciasto

2 szkl mąki
200 g masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, cukier puder i proszek do pieczenia - wszystko siekamy nożem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Schładzamy w lodówce przez godzinę. Pieczemy osobno dwa placki w blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni (do zrumienienia się ciasta).

Masa jabłkowa

1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeżeli jest dużo soku to go odlewamy). Dodajemy cukier i podsmażamy. Następnie wsypujemy galaretkę w proszku i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa orzechowa

20 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
15 dag cukru
150 g masła
1 jajko

Gotujemy mleko z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści, następnie wsypujemy orzechy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Zdejmujemy z ognia wbijamy całe jako i energicznie wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masa jest dość rzadka, tym nie należy się przejmować. Żeby szybciej zastygła wstawiamy ją do lodówki. Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo wystudzoną masę orzechową i wszystko razem ucieramy.

Wykonanie

Placek kruchy- masa jabłkowa- placek kruchy- masa orzechowa. Na górę masy orzechowej możemy zrobić polewę czekoladową lub ozdobić w inny sposób. Piekłam w blaszce o wymiarach 24x24 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook