Kruchy bakaliowiec z Ptasim Mleczkiem
Ciasta kruche » Kruchy bakaliowiec z Ptasim Mleczkiem
Ciasto kruche
3 szkl. mąki
250 g margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru kryształu
2 łyżeczki ciemnego kakao
Wszystkie składniki oprócz kakao siekamy nożem i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao – obydwie schładzamy w lodówce przez godzinę.
Pianka z bakaliami
4 białka (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
1/2 szkl. cukru kryształu
200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kolorowej skórki kandyzowanej
Masa
1 krem do tortów o smaku ajerkoniak
1 i ¼ szkl. mleka
100 g margaryny
Do zimnego mleka wsypujemy krem ubijamy mikserem na niskich obrotach pod koniec dodajemy miękką margarynę. Ubijamy na puszystą masę.
Ponadto
300 g dżemu wiśniowego
600 g waniliowego Ptasiego Mleczka
1 galaretka o smaku wiśniowym
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. wody i zostawiamy do stężenia.
Wykonanie
Po schłodzeniu rozwałkowujemy białe ciasto, smarujemy połową dżemu wiśniowego i dajemy pianę ubitą z 4 białek, szczypty soli i 0,5 szkl. cukru oraz posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Kakaowe ciasto pieczemy w ten sam sposób bez żadnych dodatków. Upieczone ciasto kakaowe smarujemy drugą połową dżemu wiśniowego, nakładamy masę ajerkoanikową na której układamy Ptasie Mleczko (lekko je dociskamy do ciasta) i paski galaretki wiśniowej (na przemian z Ptasim Mleczkem). Przykrywamy białym ciastem (bakalie mają być na górze). Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x40 cm.