Ciasto z masą kokosową i powidłem śliwkowym
Ciasta kruche » Ciasto z masą kokosową i powidłem śliwkowym
Ciasto z amoniakiem
50 dag mąki
2 jajka
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki amoniaku
3 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Potem dodajemy całe jajka i amoniak wymieszany z mlekiem. Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i dajemy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 20-25 minut (aż się ciasto zrumieni).
Masa kokosowa
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
2 łyżki cukru
250 g masła lub margaryny
Z mleka kokosowego odejmujemy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń i cukier tak by nie było grudek. Pozostałe mleko koksowe gotujemy, do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu nie zrobi się twardy kożuch na wierzchu) i pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło (margarynę ) na puszystą masę dodając stopniowo ugotowany budyń. Utartą masę dzielimy na dwie części.
Ponadto
1 duża paczka ciastek kakaowych (300g ciastka Petit Buerre)
1 mały słoik kremu czekoladowego
1 mały słoik powidła śliwkowego
3 łyżki wiórek kokosowych
Ciastka smarujemy kremem czekoladowym i zlepiamy. Polewa czekoladowa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 3 łyżki ciemnego kakao Gotujemy mleko z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Dodajemy masło i mieszamy żeby się wszystko razem połączyło. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao – mieszamy.
Wykonanie
Obydwie połowy ciasta smarujemy powidłem śliwkowym. Na pierwszą część ciasta dajemy połowę masy kokosowej, układamy ciastka kakaowe zlepione kremem czekoladowym. Na ciastka dajemy pozostałą masę i przykrywamy ciastem (stroną z powidłem do masy). Górę ciasta polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36cm.