Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami
Ciasta kruche » Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami
Ciasto kruche
3 szkl. mąki
250 g margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru kryształu
Wszystkie składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Masa czekoladowa
1 gotowy czekoladowy krem do tortów
1 ¼ szkl. mleka
100 g margaryny
Do zimnego mleka wsypujemy krem i ubijamy mikserem pod koniec dodajemy miękką pokrojoną w kostkę margarynę. Ubijamy aż do uzyskania puszystego kremu.
Ponadto
150 g. biszkoptów
1 puszka brzoskwiń (850 g)
30 dag kremu czekoladowo - śliwkowego
Pianka bezowa
10 dag rodzynek
4 białka
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
Wykonanie
Pieczemy dwa placki każdy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeden bez dodatków. Drugi z pianką bezową - ubijamy na sztywno pianę z 4 białek ze szczyptą soli i cukrem - smarujemy placek, posypujemy rodzynkami i tak pieczemy.
Na upieczony placek z bezą (beza do góry) kładziemy krem do tortów, układamy na nim na przemian biszkopty i pokrojone w paski brzoskwinie, następnie przykrywamy drugim plackiem posmarowanym kremem czekoladowo - śliwkowym (ja dałam domowej roboty Nutellę czekoladowo-śliwkową, ale można ją zastąpić mieszjąc pół na pół - krem czekoladowy i dżem śliwkowy). Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 40cm.