Bawole oczy

Ciasta kruche » Bawole oczy

Ciasto

3 szkl. mąki
250 g margaryny
5 dag smalcu
¾ szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier wanilinowy
1 mały słoik marmolady wieloowocowej
10 dag orzechów
10 dag rodzynek
2 łyżki kakao

 

Przesianą mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy razem z margaryną, smalcem, żółtkami i cukrem oraz cukrem wanilinowym – zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao, potem schładzamy obydwa ciasta w lodówce przez 30 minut.
Układamy ciasto białe w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia następnie smarujemy je powidłem . Ciemne ciasto dzielimy na 24 części (ja robię rulon który dzielę na 24 równe kawałki ) z których formujemy okrągłe placuszki i nakładamy na nie orzechy i rodzynki następnie formujemy kule. Gotowe kulki układamy na cieście jasnym posmarowanym powidłem Pieczemy całość 50 minut w temp. 190 stopni.

 

Ciasto kokosowe

1/2 szkl. cukru kryształu
20 dag wiórek kokosowych
4 białka (pozostałe z ciasta)
5 łyżeczek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy z cukrem na sztywna pianę następnie wsypujemy wiórka kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy –gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temp. 160-170 stopni.

 

Ponadto

1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
2 paczki Delicji
1 krem do tortów o smaku waniliowym
1 polewa czekoladowa
300 ml mleka
10 dag margaryny

Do mleka dodajemy krem i ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy pokrojoną w kostkę miękką margarynę łączymy wszystkie składniki aż powstanie pulchna masa.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. wody i zostawiamy do zastygnięcia.

 

Wykonanie

Na białe ciasto z kuleczkami nakładamy połowę kremu waniliowego następnie układamy na przemian galaretkę pokrojoną w paski i brzoskwinie, przykrywamy drugą połową kremu waniliowego. Na krem kładziemy ciasto kokosowe polewamy polewą czekoladową i od razu układamy Delicje.
Ciastko piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook