Tort na Rocznicę Ślubu
Biszkopt kakaowy
10 dag mąki pszennej
1 duża łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
15 dag cukru kryształu
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Biszkopt bakaliowy5 żółtek
8 białek
25 dag cukru
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag mąki pszennej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy wsypywać stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy, nie przerywając ubijania, po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Pozostałe składniki: orzechy, rodzynki, kakao, wiórka kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Następnie tak przygotowane dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy żeby masa nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt orzechowy
10 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
4 jajka
1 łyżka bułki tartej
10 dag cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku- ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą - dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Masa śmietankowa
2 budynie śmietankowe bez cukru (porcja na 500 ml, 2x40g)
7 łyżek cukru
3 żółtka
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 litr mleka
400 g masła
125 g dobrej margaryny
1 pełna łyżka kakao
W dwóch szklankach mleka mieszamy budyń, żółtka i cukier aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do tego gotującego sie mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy wszystko razem. Następnie gorący budyń przelewamy na talerz, górę przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło i margarynę ucieramy razem, stopniowo dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Teraz możemy spróbować masę i jeśli jest mało słodka to dodać jeszcze cukier (ja dodałam jedną łyżkę cukru pudru). Gotową masę dzielmy na trzy części. Jedna część pozostaje biała, a do dwóch pozostałych dodajemy jedna łyżkę ciemnego kakao.
Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
1 puszka ananasa (565g)
2 galaretki brzoskwiniowe
15-20 dag mielonych orzechów do obłożenia tortu
1 opakowanie serduszek w czekoladzie
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do galaretek. Zostawiamy do stężenia. Ananasy w plastry kroimy na pół.
Poncz
½ szkl przegotowanej wody
4 łyżki czystej wódki
Mieszamy składniki
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy (nasączony) - jedna część masy kakaowej - brzoskwinie w galaretce – biszkopt bakaliowy (nasączony) – masa biała (trochę)- ananasy w plastry- masa biała (pozostała część)- biszkopt orzechowy. Cały tort i górę smarujemy drugą połową masy kakaowej. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami a na górę robimy napis z kolorowych drażetek i dajemy czekoladowe serduszka i czerwone serca z papieru. Tort piekłam w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 26x36 cm. Waga tortu ponad 5 kg.Data dodania:wtorek, 07 kwiecień 2015Babka z ajerkoniakiem
Składniki
1 i ½ szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
5 dużych jajek
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 szkl ajerkoniaku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowej roboty cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
Polewa czekoladowa
150 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem dajemy do garnuszka. Garnuszek ten trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej, a potem ajerkoniak. Mąkę przesiewamy, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto dzielimy 2/3 do 1/3. Do tej 1/3 dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy 2/3 jasnego ciasta a potem ciasto kakaowe. Pieczemy babkę przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową. Przepis jest na dużą babkę taką do upieczenia w blaszce o średnicy 26 cm z kominem. Jeżeli nie macie takiej blaszki proponuję upiec dwie jednakowe w mniejszych blaszkach.Data dodania:poniedziałek, 30 marzec 2015Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Składniki
2 i ½ szkl mąki
1 i ½ szkl cukru
1 szkl mleka
½ szkl oleju
4 jajka
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1 torebka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy garnek z czekoladą i masłem, unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę).
Wykonanie
Ubijamy całe jajka z cukrem na puszysty kogel – mogel. W drugiej miseczce mieszamy łyżką wszystkie pozostałe składniki. Do tych składników wlewamy ubite jajka z cukrem – mieszamy wszystko razem. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm.Data dodania:poniedziałek, 9 marca 2015Tort Tiramisu
Biszkopt
7 jajek
20 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy małymi porcjami cukier i ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto - pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
Masa z serkiem mascarpone
750 dag serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
80 g cukru pudru
Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i delikatnie go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, pozostałą dzielimy na dwie części.
Poncz
3/4 szkl wody
4 torebki kawy rozpuszczalnej (4x20g)
1/3 szkl likieru Amaretto
Gorącą wodą zalewamy kawę. Po wystudzeniu mieszamy z likierem.
Ponadto
2 duże paczki biszkoptów (2x140g)
3 łyżki ciemnego kakao
80g groszków czekoladowych do pieczenia (lub czekolady gorzkiej)
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Nasączamy pierwszy blat ponczem, dajemy masę z serkiem mascarpone, posypujemy kakao i połową groszków czekoladowych. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, znowu nasączamy ponczem, smarujemy masą z serkiem mascaropne, posypujemy kakao i posypujemy groszkami czekoladowymi. Na górę dajemy trzeci blat tortu. Cały tort smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone. Górę posypujemy kakao, a dookoła tortu układamy płotek z biszkoptów. Dajemy do lodówki najlepiej na cała noc. Tort piekłam w blaszce o średnicy 25cm.Data dodania:wtorek, 3 marca 2015Rogaliki drożdżowe z wody
Składniki
1 kg mąki pszennej
1 margaryna (dałam 250g)
0,5 litra mleka
8 dag drożdży (dałam świeże)
1 jajko
Dodatkowo
marmolada (dałam 750g)
cukier
1 jajko (do smarowania)Wykonanie – tak robiłam
W dużej misce mieszamy razem przesianą mąkę, pokruszone drożdże, margarynę pokrojoną na kawałki i mleko. Zagniatamy ciasto, następnie owijamy je w woreczek foliowy i dajemy do garnka z zimną wodą. Ciasto jest gotowe kiedy wypłynie do góry. Na stolnicy wałkujemy po kawałku ciasta (podsypujemy mąką żeby się nie kleiło) i tniemy na prostokąty. Nakładamy marmoladę, zwijamy i nacinamy z jednej strony – tworzymy grzebyk. Smarujemy rozmąconym jajkiem i górę posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor.
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu. Ludzie, miejsca, potrawy."Data dodania:poniedziałek, 23 luty 2015Tort czekoladowy z masą kawową
Biszkopt czekoladowy
20 dag mąki
15 dag cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
180 g gorzkiej czekolady
3 łyżki nalewki kawowej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy po jednej łyżce margarynę roztopioną razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Masa kawowa
3 jajka
20 dag cukru
300 g masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody
Ubijamy jajka z cukrem na parze- garnek w którym są jajka z cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy mikserem przez 10-15 minut aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Gotowy krem zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy stopniowo krem - ucieramy masę kawową. Z gotowej masy odejmujemy trochę aby starczyło na posmarowanie boków i góry tortu, pozostałą porcję dzielimy na dwie części.
Poncz
1/3 szkl wody
1/3 szkl nalewki kawowej
Mieszamy składniki.
Ponadto
4 paczki rurek z kremem kawowym (4x200g)
100 g gorzkiej czekolady (kroimy w piórka)
Wykonanie
Tort czekoladowy kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Na jeden blat dajemy połowę masy kawowej, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą cześć masy kawowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej częścią masy. Rurki kawowe z kremem kroimy delikatnie na różne wielkości i układamy wokół tortu, lekko dociskamy. Górę tortu posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Dla ozdoby tort przewiązujemy czerwona wstążką. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.Data dodania:poniedziałek, 16 luty 2015