Tort Tiramisu
Strona główna » Tort Tiramisu
Biszkopt
7 jajek
20 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy małymi porcjami cukier i ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto - pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
Masa z serkiem mascarpone
750 dag serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
80 g cukru pudru
Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i delikatnie go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Z gotowej masy odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, pozostałą dzielimy na dwie części.
Poncz
3/4 szkl wody
4 torebki kawy rozpuszczalnej (4x20g)
1/3 szkl likieru Amaretto
Gorącą wodą zalewamy kawę. Po wystudzeniu mieszamy z likierem.
Ponadto
2 duże paczki biszkoptów (2x140g)
3 łyżki ciemnego kakao
80g groszków czekoladowych do pieczenia (lub czekolady gorzkiej)
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Nasączamy pierwszy blat ponczem, dajemy masę z serkiem mascarpone, posypujemy kakao i połową groszków czekoladowych. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, znowu nasączamy ponczem, smarujemy masą z serkiem mascaropne, posypujemy kakao i posypujemy groszkami czekoladowymi. Na górę dajemy trzeci blat tortu. Cały tort smarujemy odłożoną masą z serkiem mascarpone. Górę posypujemy kakao, a dookoła tortu układamy płotek z biszkoptów. Dajemy do lodówki najlepiej na cała noc. Tort piekłam w blaszce o średnicy 25cm.