Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto ucierane
35 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek
1/3 szkl mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 kg wiśni
szczypta soli
Ucieramy margarynę z cukrami aż masa będzie puszysta, a cukier całkiem się rozpuści, następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy partiami mleko. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. W międzyczasie drylujemy wiśnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku - zostawiamy do wyschnięcia.
Kruszonka
200 g maki pszennej
100 g cukru kryształu
1 duży cukier wanilinowy (32g)
100 g margaryny
Mieszamy mąkę razem cukrami, następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nieroztarte grudki ciasta).
Wykonanie
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy wydrylowane i odsączone wiśnie(lekko je dociskamy do ciasta) i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.Data dodania:poniedziałek, 27 lipca 2015Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane
30 dag mąki
5 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
¼ szkl mleka
¾ litra jagód
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się cukier rozpuści. Gdy masa będzie puszysta - nie przerywając ucierania - dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli - potem delikatnie mieszamy ją z ciastem. Jagody wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ¾ ciasta, wsypujemy większą część jagód, wylewamy resztę ciasta i dajmy resztę jagód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Piekłam tortownicy o średnicy 27 cm.Data dodania:poniedziałek, 20 lipca 2015Ciasto Nutella
Biszkopt
1 i 1 /2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego
6 dużych jajek
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier kryształ. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa śmietankowa
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 i 1/2 szkl. mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
Gotujemy budyń z 1 i ½ szkl mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu budyń nie zrobi się twardy na wierzchu). Po wystygnięciu ucieramy z masłem na jednolitą puszystą masę.
Poncz
½ szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy składniki
Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml kremu czekoladowego Nutella (lub innego kremu czekoladowego)
330 ml śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
1 galaretka wiśniowa
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 czekolada gorzka
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i ½ szkl. wody, dodajemy do nich ½ szklanki soku z brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę, odstawiamy do stężenia. Galaretką wiśniową rozpuszczamy w pół szklanki wody, gdy lekko stężeje ubijamy ją razem ze śmietanką kremówką. Czekoladę kroimy w piórka.Wykonanie
Biszkopt kroimy na pół, obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część zostawiamy w blaszce i wykładamy na nią brzoskwinie z galaretką, przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy biszkopt Nutellą, następnie nakładamy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty. Na samym końcu dajemy śmietankę ubitą z galaretką wiśniową. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną czekoladą. Ciasto trzymamy w lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.Data dodania:poiedziałek, 22 czerwca 2015Ciasto z makiem i kokosami
Ciasto kruche
60 dag mąki
5 żółtek
15 dag cukru
250 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek śmietany
2 łyżki ciemnego kakao
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajmy proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Wszystko razem siekamy aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i tak przygotowane wlewamy do ciasta. Szybko wszystko zagniatamy. Potem dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ją jeszcze raz zagniatamy. Obydwie części ciasta dajemy do lodówki na 30 minut.
Ciasto z makiem
25 dag maku
3 jajka
10 dag cukru
1 płaska łyżka mąki
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mak parzymy i mielimy raz przez maszynkę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy do zmielonego maku. Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia i też dodajemy do maku. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Ciasto kokosowe
5 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mieszamy razem wiórka kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy je małymi porcjami do ubitej piany- delikatnie żeby piana nie opadła łączymy wszystkie składniki.
Ponadto
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich siekanych
Rodzynki przelewamy gorącą wodą.
Wykonanie
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia dajemy najpierw jasne ciasto kruche, na ciasto układamy ulubione bakalie (rodzynki, orzechy), dajemy ciasto z makiem, następnie ciasto kokosowe i na górę ścieramy kakaowe ciasto kruche. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.Data dodania:niedziela, 24 maja 2015Tort owocowy
Biszkopt
6 dużych jajek
20 dag mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do sztywnej, lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
Masa z serkiem mascarpone
500 dag serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
100 g czekolady mlecznej
Odkładamy dwie brzoskwinie. Resztę kroimy na kawałki i dzielimy na dwie części.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Owoce do dekoracji: ananas, kiwi, ciemny winogron, maliny.
Poncz
½ szkl. wody
sok z ok. połowy małej cytryny
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki mieszamy.
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na trzy części i nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 część masy z serkiem mascarpone, układamy połowę pokrojonych brzoskwiń, przykrywamy drugim biszkoptem, dajemy masę z serkim mascarpone i drugą część brzoskwiń. Całość przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym . Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy. Na boki tortu dajemy startą czekoladę, a na górze układamy owoce. Tort piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm.Data dodania:niedziela, 10 maja 2015Kremówka na cieście z piwem
Ciasto
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. piwa
250 g margaryny
Krem
1 litr mleka
1 szkl. cukru kryształu
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
1 szkl. mąki pszennej
150 g masła
4 żółtka
Wykonanie
Ciasto
Na przesianą mąkę ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę i wlewamy piwo. Siekamy wszystko razem i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na pół i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Krem
Z litra mleka odlewamy 1 i 1/2 szkl. dodajemy żółtka, budynie i mąkę - wszystko ubijamy na jednolitą żółtkową masę. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i podgotowujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone masło, gdy się rozpuści ponownie stawiamy na ogniu, podgotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Należy bardzo uważać aby się krem nie przypalił, najlepiej trzymać go przez chwileczkę na ogniu, zdejmować mieszać łyżką aż będzie gęsty i ponownie postawić na ogień. Ugotowany gorący krem wylewamy na ciasto, przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy . Posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.Data dodania:czwartek, 7 maja 2015