Kokietka
Ciasto miodowe
1 jajko
25 dag mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
1/4 kostki margaryny (70g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki. Wszystko razem siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy ciasto i pieczemy przez 20-25 minut temperaturze 180 stopni.Biszkopt
4 jajka
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Następnie dodajemy stopniowo te składniki do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto miodowe. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Podgrzewamy na ogniu do odparowania reszty soku. Na końcu wsypujemy galaretkę i jeszcze przez chwilę smażymy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa
50 dag serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wlewamy do serka i mieszamy.
Masa makowa
1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90 dag
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Lekko przestudzoną mieszamy z masą makową.
Ponadto
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 i 1 /2 szklanki wody
Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wody – zostawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie kroimy w paski.
Wykonanie
Blaszkę, w której piekły się ciasta (miodownik i biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać z każdej strony na długość 15 cm ponieważ ciasto jest wysokie i całe na wysokość nie zmieści się w standardowej blaszce. Po wyłożeniu masy jabłkowej na ciasto miodowe, dajemy ciasto na chwilę do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Postępujemy tak z każdą kolejno nakładaną warstwą. Warstwa z serkiem szybko zastyga.
Składanie ciasta
Ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa - biszkopt - masa serowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - galaretka brzoskwiniowa.
Ciasto dajemy do lodówki aby wszystkie warstwy dobrze zastygły. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.Data dodania:28 sierpnia 2017rCiasto serowe z borówkami i kruszonką
Składniki
20 dag sera białego półtłustego
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
35 dag mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
15 dag masła
15 dag cukru
20 dag mąki
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy. Nie rozgniatamy grudek.
Ponadto
1 litr borówek
1 budyń waniliowy (40g)
Borówki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Suche posypujemy proszkiem budyniowym, tak aby były całe oblepione.Wykonanie
Ucieramy mikserem w misce ser biały, cukier, cukier waniliowy i jajko tak żeby trochę rozetrzeć ser i żeby cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy olej i mleko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę. Po dodaniu wszystkiej mąki zagniatamy ciasto ręką i wyrabiamy aby było gładkie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy równo ciastem. Na cieście układamy borówki, a górę posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.Data dodania:sobota, 19 sierpnia 2017rCiasto ze śliwkami
Składniki
40 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny Bielmar - Palma
20 dag cukru
5 jaj
60 dag śliwekPonadto
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
Mieszamy składniki
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy partiami miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej podzielić sobie margarynę i mąkę na 4 równe części i dawać równocześnie mąkę i margarynę. Następną część dajemy dopiero jak poprzednia dobrze się utrze i nie będzie kawałków margaryny w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy skórką do dołu połówki śliwek. Śliwki posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem trzcinowym. Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.Data dodania:niedziela, 13 sierpnia 2017Przekładaniec makowo - orzechowy z masą czekoladową i brzoskwiniami
Ciasto makowe
25 dag maku
5 jajek
15 dag cukru
10 dag margaryny
3 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka mąki pszennej
5 dag rodzynek
Mak gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Zimny mielimy jeden raz przy pomocy drobnego sitka do maku. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy łyżką aż się cukier całkiem rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do zmielonego maku. Następnie wlewamy przestudzoną masę miodową oraz wrzucamy sparzone rodzynki. Dodajemy mąkę i sodę. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Gotową masę makową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.Biszkopt orzechowy
5 jajek
25 dag mielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel - mogel. W osobnym naczyniu mieszamy razem zmielone orzechy (zmieliłam je w blenderze, niezbyt dokładnie), proszek do pieczenia i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy po łyżce do ubitych jajek i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Masa czekoladowa
500 ml mleka
1 duży budyń czekoladowy bez cukru (porcja na 3/4 l mleka)
4 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka ciemnego kakao
250 g masła
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki. Dodajemy do niej: proszek budyniowy, kakao i cukier, mieszamy tak by nie było grudek i cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy to do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy budyń. Potem odstawiamy do wystygnięcia (na górę można nałożyć woreczek foliowy aby się nie zrobiła twarda skorupa). Ucieramy miękkie masło z zimnym budyniem na puszystą masę. Utartą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dajemy 5 dag pokrojonej czekolady.
Ponadto
1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
1 puszka brzoskwiń (850g)
2 galaretki brzoskwiniowe
5 dag czekolady gorzkiej z orzechami (do masy czekoladowej)
10 dag siekanych orzechów (do posypania góry ciasta)
3/4 szkl nalewki kawowej (można dać kawę z alkoholem)
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zostawiamy do stężenia.
Polewa czekoladowa
150 g czekolady gorzkiej z orzechami
1 łyżka masła
Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.
Wykonanie
Ciasto makowe (nasączamy nalewką) - 1/2 masy czekoladowej (porcja z czekoladą) - okrągłe biszkopty – brzoskwinie w galaretce – 1 /2 masy czekoladowej – biszkopt orzechowy (stroną nasączoną kładziemy na masę) - polewa czekoladowa + orzechy.
Piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami, blaszka o wymiarach 25x35 cm. Ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.Data dodania:poniedziałek, 3 lipca 2017Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową
Biszkopt kakaowy
6 dużych jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ubitych żółtek. Delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Ciasto kokosowe
6 białek
200 g cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do chwili aż cukier się całkiem rozpuści. Wlewamy sok z cytryny. Delikatnie mieszamy, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ciasto wylewamy do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt kakaowy. Blaszkę najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Gotowana masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
250 g cukru
6 żółtek
125 g margaryny
1 budyń śmietankowy bez cukru (64g)
1/3 szkl mleka
Ser mielimy raz w maszynce do mielenia. Następnie przekładamy go do dużego garnka i dodajemy cukier, żółtka i margarynę - dokładnie wszystko mieszamy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy do sera. Całą masę serową gotujemy przez 5 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy ją łyżką, bo lubi się przypalić. Ugotowaną, gęstą masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dzielimy na dwie części. Ciepłą masą przekładamy ciasto.Ponadto
1 opakowanie małych okrągłych ciasteczek - kulki w czekoladzie
Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Roztapiamy czekoladę razem z margaryną w kąpieli wodnej.
Wykonanie- składanie ciastka
Biszkopt kakowy - 1/2 ciepłej masy serowej - ciasto kokosowe - 1/2 ciepłej masy serowej - biszkopt kakaowy - polewa czekoladowa - kulki czekoladowe. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35x40 cm.Data dodania:poniedziałek, 20 czerwca 2017Oczy Carycy
Ciasto jasne
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (na ¾ l mleka)
4 łyżki cukru
200 g masła
Galaretka
2 galaretki wiśniowe
1/2 litra wody
Napar kawowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
50 ml nalewki kawowej
Ponadto
1 paczka okrągłych biszkoptów (120g)
4 łyżki migdałów w płatkach
Polewa czekoladowa
100g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
Wykonanie
1. Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko mieszamy żeby piana nie opadła.
2. Ciasto ciemne: Żółtka i całe jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
3.Blaszkę do pieczenia (25x35cm) wykładamy papierem i na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Delikatnie mieszamy ciasta widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto kroimy na dwa blaty.
4. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem, druga połowę mleka mieszamy budyniem żeby nie było grudek. Na gotujące się mleko wlewamy budyń. Gotujemy i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń.
5. Galaretki: Zalewamy galaretki gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia (tak żeby dały sie nakładać łyżką na ciasto).
6. Napar kawowy : Wrząca wodą zaparzamy kawę, dodajemy cukier. Do zimnej kawy wlewamy nalewkę i mieszamy.
7. Polewa czekoladowa: Do garnuszka łamiemy czekoladę, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, ciągle mieszamy. Polewę zostawiamy do przestudzenia.
8. Ciasto kroimy na dwa blaty. Na pierwszy blat dajemy połowę kremu, na kremie układamy biszkopty, jeden obok drugiego, zamoczone w naparze kawowym. Na biszkopty dajemy tężejącą galaretkę i wstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Na galaretce kładziemy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi migdałami. Ciasto chłodzimy w lodówce.Data dodania:niedziela, 28 maja 2017