Tort czekoladowy z masą kawową
Strona główna » Tort czekoladowy z masą kawową
Biszkopt czekoladowy
20 dag mąki
15 dag cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
180 g gorzkiej czekolady
3 łyżki nalewki kawowej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy po jednej łyżce margarynę roztopioną razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Masa kawowa
3 jajka
20 dag cukru
300 g masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody
Ubijamy jajka z cukrem na parze- garnek w którym są jajka z cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy mikserem przez 10-15 minut aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Gotowy krem zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy stopniowo krem - ucieramy masę kawową. Z gotowej masy odejmujemy trochę aby starczyło na posmarowanie boków i góry tortu, pozostałą porcję dzielimy na dwie części.
Poncz
1/3 szkl wody
1/3 szkl nalewki kawowej
Mieszamy składniki.
Ponadto
4 paczki rurek z kremem kawowym (4x200g)
100 g gorzkiej czekolady (kroimy w piórka)
Wykonanie
Tort czekoladowy kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Na jeden blat dajemy połowę masy kawowej, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą cześć masy kawowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej częścią masy. Rurki kawowe z kremem kroimy delikatnie na różne wielkości i układamy wokół tortu, lekko dociskamy. Górę tortu posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Dla ozdoby tort przewiązujemy czerwona wstążką. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.