Tort czekoladowy z masą kawową

Strona główna » Tort czekoladowy z masą kawową

Data dodania:poniedziałek, 16 luty 2015


Biszkopt czekoladowy

20 dag mąki
15 dag cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
180 g gorzkiej czekolady
3 łyżki nalewki kawowej
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy po jednej łyżce margarynę roztopioną razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Masa kawowa

3 jajka
20 dag cukru
300 g masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody

Ubijamy jajka z cukrem na parze- garnek w którym są jajka z cukrem umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijamy mikserem przez 10-15 minut aż powstanie gęsty krem. W międzyczasie dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Następnie zdejmujemy z ognia i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Gotowy krem zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy stopniowo krem - ucieramy masę kawową. Z gotowej masy odejmujemy trochę aby starczyło na posmarowanie boków i góry tortu, pozostałą porcję dzielimy na dwie części.
  

 

                                                    

                                   


Poncz

1/3 szkl wody
1/3 szkl nalewki kawowej

Mieszamy składniki.

Ponadto

4 paczki rurek z kremem kawowym (4x200g)
100 g gorzkiej czekolady (kroimy w piórka)

Wykonanie

Tort czekoladowy kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy ponczem. Na jeden blat dajemy połowę masy kawowej, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą cześć masy kawowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej częścią masy. Rurki kawowe z kremem kroimy delikatnie na różne wielkości i układamy wokół tortu, lekko dociskamy. Górę tortu posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Dla ozdoby tort przewiązujemy czerwona wstążką. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook