Tort na Rocznicę Ślubu
Strona główna » Tort na Rocznicę Ślubu
Biszkopt kakaowy
10 dag mąki pszennej
1 duża łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
15 dag cukru kryształu
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Biszkopt bakaliowy
5 żółtek
8 białek
25 dag cukru
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag mąki pszennej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy wsypywać stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy, nie przerywając ubijania, po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Pozostałe składniki: orzechy, rodzynki, kakao, wiórka kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Następnie tak przygotowane dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy żeby masa nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt orzechowy
10 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
4 jajka
1 łyżka bułki tartej
10 dag cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku- ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą - dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Masa śmietankowa
2 budynie śmietankowe bez cukru (porcja na 500 ml, 2x40g)
7 łyżek cukru
3 żółtka
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 litr mleka
400 g masła
125 g dobrej margaryny
1 pełna łyżka kakao
W dwóch szklankach mleka mieszamy budyń, żółtka i cukier aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko gotujemy i do tego gotującego sie mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy wszystko razem. Następnie gorący budyń przelewamy na talerz, górę przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło i margarynę ucieramy razem, stopniowo dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Teraz możemy spróbować masę i jeśli jest mało słodka to dodać jeszcze cukier (ja dodałam jedną łyżkę cukru pudru). Gotową masę dzielmy na trzy części. Jedna część pozostaje biała, a do dwóch pozostałych dodajemy jedna łyżkę ciemnego kakao.
Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
1 puszka ananasa (565g)
2 galaretki brzoskwiniowe
15-20 dag mielonych orzechów do obłożenia tortu
1 opakowanie serduszek w czekoladzie
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do galaretek. Zostawiamy do stężenia. Ananasy w plastry kroimy na pół.
Poncz
½ szkl przegotowanej wody
4 łyżki czystej wódki
Mieszamy składniki
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy (nasączony) - jedna część masy kakaowej - brzoskwinie w galaretce – biszkopt bakaliowy (nasączony) – masa biała (trochę)- ananasy w plastry- masa biała (pozostała część)- biszkopt orzechowy. Cały tort i górę smarujemy drugą połową masy kakaowej. Boki dekorujemy zmielonymi orzechami a na górę robimy napis z kolorowych drażetek i dajemy czekoladowe serduszka i czerwone serca z papieru. Tort piekłam w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach 26x36 cm. Waga tortu ponad 5 kg.