Delicja z masą śmietankową i brzoskwiniami
Biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Ubijamy aż piana będzie lśniąca. Potem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy po jednej łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu zostawiamy nasz biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 10 minut aby nie opadł.
Masa śmietankowa z brzoskwiniami
2 budynie śmietankowe z cukrem (2x60g)
3 szklanki mleka
250g margaryny
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
3 opakowania Delicji pomarańczowych
W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i mieszamy żeby nie było grudek. Następnie wlewamy je do pozostałych dwóch szklanek gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gorącego budyniu. Energicznie wszystko mieszamy (najlepiej mikserem).
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody. Przestudzone wlewamy do ciepłego budyniu i miksujemy. Na końcu do naszej masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml wody i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz
1/2 szkl przegotowanej wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie
Biszkopt dajemy do blaszki w której się piekł. Ponczujemy ponczem. Na biszkopt wylewamy masę śmietankową i układamy Delicje, lekko je wciskamy w masę. Po wystudzeniu masy na Delicje wylewamy tężejące galaretki brzoskwiniowe. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.Data dodania:poniedziałek, 17 października 2016Ciasto z jeżynami
Składniki
3 szkl mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 g jogurtu typu greckiego
1 torebka budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)
50 dag owoców jeżyny
Wykonanie
Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy trzepaczką na puszysta masę. Następnie dodajemy jogurt i olej. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia się. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy stopniowo do ciasta, mieszamy wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na górę układamy umyte i osuszone owoce jeżyny. Lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.
Uwagi
Tego ciasta nie wyrabia się mikserem. Po dodaniu suchych składników do mokrych ciasto mieszamy bardzo krótko, jedynie tak by wszystko się połączyło i nie było grudek. Wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, olej powinny mieć jednakową temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.Data dodania:piatek, 9 września 2016Niebo w gębie
Kruche ciasto
2 szkl mąki
200 g masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, cukier puder i proszek do pieczenia - wszystko siekamy nożem aż składniki się połączą. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Schładzamy w lodówce przez godzinę. Pieczemy osobno dwa placki w blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni (do zrumienienia się ciasta).
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeżeli jest dużo soku to go odlewamy). Dodajemy cukier i podsmażamy. Następnie wsypujemy galaretkę w proszku i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa orzechowa
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
15 dag cukru
150 g masła
1 jajko
Gotujemy mleko z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści, następnie wsypujemy orzechy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę. Zdejmujemy z ognia wbijamy całe jako i energicznie wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masa jest dość rzadka, tym nie należy się przejmować. Żeby szybciej zastygła wstawiamy ją do lodówki. Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo wystudzoną masę orzechową i wszystko razem ucieramy.
Wykonanie
Placek kruchy- masa jabłkowa- placek kruchy- masa orzechowa. Na górę masy orzechowej możemy zrobić polewę czekoladową lub ozdobić w inny sposób. Piekłam w blaszce o wymiarach 24x24 cm.Data dodania:poniedziałek, 29 sierpnia 2016Kruche ciasto z malinami i pianką
Kruche ciasto
3 szklanki mąki (pół na pół krupczatki i tortowej)
200 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i pokrojone zimne masło. Wszystko razem siekamy nożem. Jak ciasto będzie wyglądać jak mokry piasek dodajemy żółtka. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki śmietany. Szybko wszystko zagniatamy. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po schłodzeniu dajemy większą część ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W czasie kiedy ciasto się studzi przygotowujemy piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
2 torebki budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie powolnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier, wsypujemy stopniowo budyń w proszku, a na końcu wlewamy olej.
Dodatkowo
40 dag malin
Wykonanie
Na podpieczony zimny spód wykładamy budyniową piankę, układamy maliny i lekko je wciskamy do środka. Na górę ścieramy pozostałą mniejszą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i pieczemy około 30-40 minut. Po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x35 cm.Data dodania:poniedziałek, 01 sierpnia 2016Sernik z borówkami na kruchym cieście kakaowym
Kruche ciasto kakaowe
50 dag mąki
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki śmietany
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao, dodajemy masło i wszystko siekamy razem. W kubku mieszamy żółtka i śmietanę, następnie wlewamy do ciasta. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa
1 kg 20 dag sera białego półtłustego
25 dag cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy z cukrem (60g)
125 ml śmietanki kremówki 30%
Ser, żółtka, śmietankę kremówkę i cukier mielimy razem w mikserze do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy serowej Delikatnie wszystko mieszamy.
Ponadto
1 litr borówek
Borówki dajemy na sitko i przepłukujemy wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wykonanie
Większą część ciasta kruchego podpiekamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy 1/3 masy serowej, dajemy borówki, znowu masa serowa, borówki i masa serowa. Na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta kruchego. Pieczemy sernik przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.Data dodania:piątek, 22 lipca 2016Kocie oczka
Składniki
50 dag mąki (dałam 25 dag tortowej i 25 dag krupczatki)
250 g masła
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
ok. 3/4 szkl. marmolady
cukier puder do posypania
Wykonanie
Obydwie mąki i cukier puder dajemy na stolnicę i siekamy razem z masłem. W kubku mieszamy śmietanę z żółtkami i dodajemy do ciasta. Wszystko razem szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykrawamy przy pomocy literatki krążki. Połowę krążków pozostawiamy w całości. W pozostałych robimy na środku małą dziurkę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut ( na złoty kolor). Zimne ciasteczka przekładamy marmoladą. Całe ciasteczko smarujemy marmoladą i nakładamy ciastko z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilość składników upiekłam 40 sztuk ciasteczek.Data dodania:piątek, 15 lipca 2016