Faworki
Ciasto
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
5 łyżek śmietany
2 łyżki spirytusu
Ponadto
½ litra oleju
400 g smalcu
Do płaskiego naczynia dajemy obydwa składniki i roztapiamy.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i spirytus. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto zagniatamy jeszcze przez ok.10 minut w tym czasie rozciągamy go, rzucamy o stolnice wszystko po to by nabrało pęcherzyków powietrza. Po tym czasie przykrywamy ciasto ściereczką i pozwalamy mu „odpocząć ‘’przez 30 minut. Małe kawałki ciasta wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy w paski i robimy faworki. Smażymy w gorącym tłuszczu. Zimne posypujemy cukrem pudrem.Data dodania:poniedziałek, 02 luty 2015Ciasteczka kruche z maszynki
Ciasto kruche
900 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
300 g masła
300 g cukru pudru
200 g śmietany
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i masło. W kubku mieszamy całe jajka ze śmietaną, następnie dodajemy je do mąki -wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w woreczek foliowy i dajemy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Do maszynki do mielenia mięsa przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek. Ustawiamy na kształt ciasteczek które chcemy mieć. Ciasto wyjmujemy z lodówki po kawałku, wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób długie ciasteczka dzielimy od razu na kilkucentymetrowe kawałki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15-20 minut. Jeżeli nie mamy maszynki do mięsa to możemy wykrawać dowolny kształt ciastek przy pomocy foremek do ciastek, lub pociąć w paski i pokroić na mniejsze kawałki jak paluszki.Data dodania:sobota, 31 stycznia 2015Ciasto 3 Bit
Biszkopt
¾ szkl mąki
½ szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do czterech białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa śmietankowa
1 i ½ szkl mleka
200 g masła
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 łyżki cukru
W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Całą szklankę mleka gotujemy i do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy całość aż zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń.Bita śmietana
330 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem śmietan fixów.
Ponadto
1 mała puszka masy krówkowej (400g)
1 i ½ dużej paczki ciastek petit beurre (375g)
100 g gorzkiej czekolady
Masę krówkową (w puszce) dajemy do garnuszka z wodą i gotujemy przez 10 minut. Tak przygotowana będzie się lepiej rozsmarowywać na ciastkach.
Poncz
1/4 szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie
Biszkopt nasączony ponczem - masa śmietankowa - warstwa ciastek petit beurre - masa krówkowa - warstwa ciastek petit beurre - bita śmietana – gorzka czekolda pokrojona w piórka. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień.Data dodania:sobota, 24 stycznia 2015Tort cappuccino
Biszkopt cappuccino
1 i 1/2 szkl mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
¾ szkl cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl kawy cappuccino śmietankowe
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, budyniem i kawą cappuccino, dodajemy stopniowo do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Masa z serkiem macsarpone
500 g serka macsarpone
2 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan-fixy
Serek mascarpone wykładamy do miseczki i lekko go rozcieramy. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Następnie ubitą śmietankę dodajemy po łyżce do serka mascarpone- delikatnie mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.
Poncz
1/4 szkl wody
1/4 szkl nalewki kawowej
Mieszamy składniki.
Ponadto
100 g migdałów w płatkach
30 dag ciastek kruchych z orzechami arachidowymi
Migdały podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedną część biszkoptu dajemy masę z serkiem macsarpone, na masie układamy ciastka kruche z orzechami i smarujemy drugą częścią masy. Całość przykrywamy biszkoptem. Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy z serkiem macsarpone. Boki i wierzch tortu ozdabiamy migdałami i czekoladowymi ozdobami. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.Data dodania:niedziela, 18 stycznia 2015Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasto kruche
2 i ½ szkl mąki pszennej
1 i ½ szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru
250 g margaryny
4 pełne łyżki śmietany
2 jajka
Ponadto
2 kg jabłek
10 dag rodzynek
1-2 łyżki cukru
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nadmiar soku odlewamy). Następnie dajemy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy przez 5-10 minut cały czas mieszając. Po usmażeniu dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i zostawiamy do wystudzenia. Jeżeli nadal mamy dużo soku to go odlewamy.
Wykonanie
Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko nożem do czasu aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do ciasta. Zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Jedna połowę wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Następnie na podpieczony spód dajemy smażone jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i całość pieczemy przez 40 minut w 185 stopniach.Data dodania:środa, 07 stycznia 2015Sernik w cieście kakaowym z masą
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki
1 łyżka ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki budyniu czekoladowego
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i cukier kryształ- ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.
Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
250 g margaryny
szczypta soli
Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Masa do sernika
200 g masła
1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
W ½ szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy to do gotującej się pozostałej szklanki mleka- mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy , dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżeczkę kakao.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryna dajemy do garnuszka. Ten garnuszek y umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.
Poncz½ szkl wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedna część biszkoptu dajemy masę białą, następnie kładziemy upieczony sernik. Na drugą cześć biszkoptu dajemy masę kakaową i tą stroną z masą przykrywamy sernik. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.Data dodania:piątek, 02 stycznia 2015