Tort makowo - migdałowy
Biszkopt
6 jajek
18 dag cukru
2 łyżki zmielonych migdałów
15 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag suchego maku
Oddzielamy białka od żółtek. Do samych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, migdałami i suchym makiem. Tak przygotowane suche składniki dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy z żółtkami. Bardzo powoli mieszamy wszystko łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Poncz
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
1/3 szklanki rumu
Mieszamy składniki razem.
Masa śmietankowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
1 śmietan fix
150 g białej czekolady
Śmietankę przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Podgrzewamy całość na małym ogniu tak żeby się czekolada rozpuściła. Uważamy żeby się nam śmietanka nie zagotowała. Tak przygotowaną śmietankę z czekoladą dajemy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ubijamy zimną śmietankę z dodatkiem śmietan fixa. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy (ja mieszałam wszystko łyżką, ale możecie to zrobić mikserem na małych obrotach). Z gotowej masy odkładamy trochę, tak by wystarczyło na posmarowanie góry i boków tortu, pozostałą część dzielimy na połowę.
Ponadto
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (300g)
3-4 łyżki siekanych w słupki migdałów
kruche draże- ciasteczka w polewie czekoladowej
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na trzy blaty. Każdy nasączamy ponczem. Na pierwszy blat dajemy połowę dżemu porzeczkowego i połowę masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat dajemy pozostały dżem, drugą połowę masy śmietankowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy odłożoną wcześniej pozostałą masą śmietankową. Dekorujemy migdałami i czekoladowym ciasteczkami. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm. Tort jest duży, podczas pieczenia wyrasta nieco ponad blaszkę. Z powodzeniem możecie go upiec w trochę większej tortownicy o średnicy 26-27cm. Najlepiej smakuje następnego dnia.Data dodania:środa, 9 marca 2016Ciasto ze świeżym imbirem
Ciasto
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szkl. cukru
250 g dobrej margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 cm. korzeń świeżego imbiru
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
szczypta soli Wykonanie
Wykonanie
W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta masa. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych jajek. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy skórkę cytrynową. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Razem z otrzymanym sokiem dodajemy do ciasta. Na końcu wlewamy zimną, rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez 50-55 minut w 175 stopniach. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12 cm.Data dodania:poniedziałek, 15 lutego 2016Faworki na winie
Ciasto
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
200 ml wina białego półsłodkiego
2 łyżki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
olej/smalec do smażenia
Wykonanie
W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy wino i dosypujemy stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i bijemy je wałkiem przez 10 minut. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 20 minut. Zimne ciasto wyjmujemy po kawałku z lodówki, cienko wałkujemy i kroimy na paski. Każdy z pasków mniej więcej 2 cm szerokości i 10 cm długości nacinamy w środku wzdłuż, przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i dajemy na papierowy ręcznik, potem posypujemy cukrem pudrem.Data dodania:poniedziałek, 01 lutego 2016Tort truflowy
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki
2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
5 dużych jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 /4 łyżeczki sody oczyszczonej
30 g ciemnego kakao (2 łyżki)
20 dag cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, jak piana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszystą żółtkową masę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, budyniem czekoladowym i kakao. Te suche składniki dodajemy stopniowo po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Mieszamy delikatnie do połaczenia się wszystkich składników. Na końcu wlewamy jedną łyżkę oleju. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa truflowa
30 dag cukierków truflowych
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fixy
Cukierki truflowe kroimy na kawałki, dodajemy do śmietanki kremówki i podgrzewamy razem na małym ogniu do rozpuszczenia się cukierków. Podczas rozpuszczania cały czas mieszamy wszystko łyżką, nie możemy też dopuścić do zagotowania się śmietanki. Po rozpuszczeniu cukierków odstawiamy całość do wystudzenia (najlepiej na całą noc dać śmietankę do lodówki). Następnego dnia ubijamy naszą śmietankę truflową z dodatkiem śmietan- fixów na sztywno. W osobnej miseczce rozcieramy łyżką serek mascarpone z cukrem pudrem. Do utartego serka dodajemy małymi porcjami ubitą wcześniej śmietankę truflową. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotową masę dzielimy na trzy części.
Ponadto
1 duży słoik wiśni z kompotu - bez pestek (730g)
Poncz
¼ szkl nalewki kawowej
¼ szkl przegotowanej wody
Mieszamy składniki
Wykonanie
Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 masy truflowej, układamy połowę wiśni z kompotu. Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkoptu, dajemy drugą część masy truflowej i resztę wiśni. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałą trzecią częścią masy truflowej. Górę tortu dowolnie dekorujemy masą. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Najlepszy jest na drugi dzień.Data dodania:niedziela, 03 stycznia 2016Piernik na ciemnym piwie
Składniki
120 g masła
1/3 szkl cukru brązowego Demerara
2/3 szkl cukru kryształu
5 łyżek miodu
1 szkl ciemnego piwa Guinness
1 łyżka kakao
1 torebka przyprawy do piernika (20g)
2 duże jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 szkl mąki pszennejPolewa czekoladowa
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód do czasu aż się cukier całkiem rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wlewamy piwo i ubijamy całość mikserem. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy te suche składniki, stopniowo po łyżce, do masy miodowej – cały czas ubijamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.Data dodania:poniedziałek, 21 grudnia 2015Kruche ciasteczka z makiem
Składniki
3 szkl. mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szkl cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/3 szkl suchego maku
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, suchy mak i masło - wszystko razem siekamy nożem. Mieszamy w kubku całe jajko, żółtka i śmietanę i wlewamy do ciasta. Teraz szybko wszystko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wałkujemy na grubość ok.4 mm i wykrawamy foremką gwiazdki. Pieczemy przez 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 100 gwiazdek.Data dodania:sobota, 12 grudnia 2015