Kruche ciasteczka z makiem

Strona główna » Kruche ciasteczka z makiem

Data dodania:sobota, 12 grudnia 2015

Składniki

3 szkl. mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szkl cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/3 szkl suchego maku

 



 


Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, suchy mak i masło - wszystko razem siekamy nożem. Mieszamy w kubku całe jajko, żółtka i śmietanę i wlewamy do ciasta. Teraz szybko wszystko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wałkujemy na grubość ok.4 mm i wykrawamy foremką gwiazdki. Pieczemy przez 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 100 gwiazdek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook