Ciasto serowe z borówkami i kruszonką
Strona główna » Ciasto serowe z borówkami i kruszonką
Składniki
20 dag sera białego półtłustego
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
35 dag mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
15 dag masła
15 dag cukru
20 dag mąki
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy. Nie rozgniatamy grudek.
Ponadto
1 litr borówek
1 budyń waniliowy (40g)
Borówki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Suche posypujemy proszkiem budyniowym, tak aby były całe oblepione.
Wykonanie
Ucieramy mikserem w misce ser biały, cukier, cukier waniliowy i jajko tak żeby trochę rozetrzeć ser i żeby cukier się rozpuścił. Następnie wlewamy olej i mleko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę. Po dodaniu wszystkiej mąki zagniatamy ciasto ręką i wyrabiamy aby było gładkie. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy równo ciastem. Na cieście układamy borówki, a górę posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.