Oczy Carycy

Strona główna » Oczy Carycy

Data dodania:niedziela, 28 maja 2017


Ciasto jasne

6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne

6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Krem

500 ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (na ¾ l mleka)
4 łyżki cukru
200 g masła

 

                                


Galaretka

2 galaretki wiśniowe
1/2 litra wody

Napar kawowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
50 ml nalewki kawowej

Ponadto

1 paczka okrągłych biszkoptów (120g)
4 łyżki migdałów w płatkach

Polewa czekoladowa

100g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Wykonanie

1. Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko mieszamy żeby piana nie opadła.
2. Ciasto ciemne: Żółtka i całe jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
3.Blaszkę do pieczenia (25x35cm) wykładamy papierem i na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Delikatnie mieszamy ciasta widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto kroimy na dwa blaty.
4. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem, druga połowę mleka mieszamy budyniem żeby nie było grudek. Na gotujące się mleko wlewamy budyń. Gotujemy i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń.
5. Galaretki: Zalewamy galaretki gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia (tak żeby dały sie nakładać łyżką na ciasto).
6. Napar kawowy : Wrząca wodą zaparzamy kawę, dodajemy cukier. Do zimnej kawy wlewamy nalewkę i mieszamy.
7. Polewa czekoladowa: Do garnuszka łamiemy czekoladę, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, ciągle mieszamy. Polewę zostawiamy do przestudzenia.
8. Ciasto kroimy na dwa blaty. Na pierwszy blat dajemy połowę kremu, na kremie układamy biszkopty, jeden obok drugiego, zamoczone w naparze kawowym. Na biszkopty dajemy tężejącą galaretkę i wstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Na galaretce kładziemy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi migdałami. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook