Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową
Strona główna » Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową
Biszkopt kakaowy
6 dużych jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ubitych żółtek. Delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Ciasto kokosowe
6 białek
200 g cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do chwili aż cukier się całkiem rozpuści. Wlewamy sok z cytryny. Delikatnie mieszamy, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ciasto wylewamy do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt kakaowy. Blaszkę najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Gotowana masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
250 g cukru
6 żółtek
125 g margaryny
1 budyń śmietankowy bez cukru (64g)
1/3 szkl mleka
Ser mielimy raz w maszynce do mielenia. Następnie przekładamy go do dużego garnka i dodajemy cukier, żółtka i margarynę - dokładnie wszystko mieszamy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy do sera. Całą masę serową gotujemy przez 5 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy ją łyżką, bo lubi się przypalić. Ugotowaną, gęstą masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dzielimy na dwie części. Ciepłą masą przekładamy ciasto.
Ponadto
1 opakowanie małych okrągłych ciasteczek - kulki w czekoladzie
Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Roztapiamy czekoladę razem z margaryną w kąpieli wodnej.
Wykonanie- składanie ciastka
Biszkopt kakowy - 1/2 ciepłej masy serowej - ciasto kokosowe - 1/2 ciepłej masy serowej - biszkopt kakaowy - polewa czekoladowa - kulki czekoladowe. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35x40 cm.