Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową

Strona główna » Ciasto kakaowo - kokosowe z gotowaną masą serową

Data dodania:poniedziałek, 20 czerwca 2017


Biszkopt kakaowy

6 dużych jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ubitych żółtek. Delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Ciasto kokosowe

6 białek
200 g cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do chwili aż cukier się całkiem rozpuści. Wlewamy sok z cytryny. Delikatnie mieszamy, stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Ciasto wylewamy do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt kakaowy. Blaszkę najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.


                                                      
    

Gotowana masa serowa

1 kg sera białego półtłustego
250 g cukru
6 żółtek
125 g margaryny
1 budyń śmietankowy bez cukru (64g)
1/3 szkl mleka

Ser mielimy raz w maszynce do mielenia. Następnie przekładamy go do dużego garnka i dodajemy cukier, żółtka i margarynę - dokładnie wszystko mieszamy. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy do sera. Całą masę serową gotujemy przez 5 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy ją łyżką, bo lubi się przypalić. Ugotowaną, gęstą masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dzielimy na dwie części. Ciepłą masą przekładamy  ciasto.                            

Ponadto

1 opakowanie małych okrągłych ciasteczek - kulki w czekoladzie

Polewa czekoladowa

150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny

Roztapiamy czekoladę razem z margaryną w kąpieli wodnej.

Wykonanie- składanie ciastka

Biszkopt kakowy - 1/2 ciepłej masy serowej - ciasto kokosowe - 1/2 ciepłej masy serowej -  biszkopt kakaowy - polewa czekoladowa - kulki czekoladowe. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook