Przepis Przedszkolaka
Ciasta czekoladowe » Przepis Przedszkolaka
Składniki
2 szkl mąki
1 szkl cukru
½ szkl oleju
½ szkl mleka
2 płaskie łyżeczki sody
1 pełna łyżka kakao
3 jajka
4 łyżki dżemu wiśniowego
1 szkl orzechów włoskich siekanych
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej (mniejszy garnuszek, w którym jest czekolada i masło umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą - unosząca się para wodna rozpuści nam czekoladę).
Wykonanie
Do mleka wsypujemy sodę, mieszamy. Następnie do miski dajemy wszystkie pozostałe składniki i wlewamy rozpuszczoną sodę. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką kilka razy (do połączenia się wszystkich składników). Gotowe ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polewamy polewa czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12cm.