Przepis Przedszkolaka

Ciasta czekoladowe » Przepis Przedszkolaka

Składniki

2 szkl mąki
1 szkl cukru
½ szkl oleju
½ szkl mleka
2 płaskie łyżeczki sody
1 pełna łyżka kakao
3 jajka
4 łyżki dżemu wiśniowego
1 szkl orzechów włoskich siekanych

 

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej (mniejszy garnuszek, w którym jest czekolada i masło umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą - unosząca się para wodna rozpuści nam czekoladę).

 

Wykonanie

Do mleka wsypujemy sodę, mieszamy. Następnie do miski dajemy wszystkie pozostałe składniki i wlewamy rozpuszczoną sodę. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką kilka razy (do połączenia się wszystkich składników). Gotowe ciasto wylewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polewamy polewa czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 36x12cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook