Śliwka w czekoladzie
Ciasta czekoladowe » Śliwka w czekoladzie
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki
2 łyżki ciemnego kakao
20 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Masa śmietankowa
2 i 1/2 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy na litr mleka bez cukru (80g)
5 łyżek cukru
250 g margaryny
Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szkl. mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru, gdy ostygnie ucieramy z margaryną na puszystą masę.
Ponadto
½ kg śliwek kalifornijskich
250 ml nalewki czekoladowej (lub innego alkoholu)
Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka godzin. Nasączone kroimy na kawałki. Całość dzielimy na dwie równe porcje.
Poncz
Alkohol pozostały po namoczonych śliwkach uzupełniony wodą tak by była 1 szklanka ponczu.
Polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę -do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy połowę masy, układamy połowę śliwek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dajemy pozostałą masę i resztę śliwek. Całość polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.