Placek kakowy z bezą
Ciasta czekoladowe » Placek kakowy z bezą
Składniki
Ciasto:
40 dag mąki
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
250g margaryny (lub masła)
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szkl. coca coli
Masa:
200 g masła
1/2 kostki margaryny (125g)
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 puszka gotowej masy kakaowej
(mleko zagęszczone słodzone gotowane - kakaowe)
50 g czekolady z orzechami
1 i 1/2 paczki Delicji wiśniowych
5 dag bezy
Wykonanie
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i wszystko razem łączymy. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej, na końcu wlewamy coca colę i mieszamy.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
Gotujemy budyń z 1 i 1/2 szkl. mleka i 2 łyżkami cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (budyń dzięki temu nie zrobi się twardy na wierzchu) i pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło i margarynę na puszystą masę dodając stopniowo ugotowany budyń i połowę gotowej masy kakaowej.
Ciasto dzielimy po pół. Obydwie połówki smarujemy gotową masą kakaową. Następnie na jedną część ciasta nakładamy połowę masy budyniowej i układamy na niej Delicje oraz bezy i pokrojoną czekoladę, kładziemy pozostałą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta.
Placek polewamy polewą czekoladową.