Ciasto kakaowe z masą truskawkową i pierniczkami
Ciasta czekoladowe » Ciasto kakaowe z masą truskawkową i pierniczkami
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki pszennej
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
5 jajek
szczypta soli
Ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i kakao następnie dodajemy po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej - bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.
Masa truskawkowa
3 galaretki truskawkowe
3 szkl wody
650 ml gęstego jogurtu truskawkowego z kawałkami owoców
Rozpuszczamy galaretki w 3 szklankach wody i zostawiamy do lekkiego stężenia, następnie wlewamy do nich jogurt – mieszamy i zostawiamy do dalszego stężenia (tak by masa dała się nałożyć łyżką na ciasto).
Poncz
1/2 szkl przegotowanej wody
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Mieszamy składniki.
Polewa czekoladowa
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
5 dag margaryny
2 pełne łyżki ciemnego kakao
Gotujemy wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy miękką margarynę i mieszamy aż się rozpuści potem dodajemy kakao- wszystko razem mieszamy.
Ponadto
30 dag pierniczków w czekoladzie z nadzieniem truskawkowym
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkopta dajemy połowę masy truskawkowej, układamy pierniczki w równych rzędach i smarujemy pozostałą masą następnie kładziemy drugą połowę biszkopta. Górę ciastka polewamy polewą czekoladową.
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.