Ciasto kakaowe z brzoskwiniami i bakaliami
Ciasta czekoladowe » Ciasto kakaowe z brzoskwiniami i bakaliami
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
20 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt przy otwartych drzwiczkach ok. 5 minut.
Masa kakaowa
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
3 łyżki kremu czekoladowego Nutella
Zimną śmietankę ubijamy ze śmietan- fixem pod koniec dodajemy miękki krem – ubijamy do uzyskania gładkiej masy.
Ponadto
30 dag kruchych ciastek posypanych bakaliami (każdy ma swoje ulubione, moje miały bardzo dużo orzechów, rodzynek i słonecznika)
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy bardzo drobno. Mieszamy ½ szkl. soku z ½ szkl. wody i wlewamy do pokrojonych brzoskwiń. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody następnie wlewamy do brzoskwiń wymieszanych z wodą i sokiem. Zostawiamy całość do lekkiego stężenia (tak by można było nakładać brzoskwinie na ciasto).
Polewa czekoladowa
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
Wodę z cukrem zagotowujemy następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy aż się rozpuści na koniec dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Poncz
1/3 szkl. likieru pomarańczowego
1/3 szkl. przegotowanej zimnej wody
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy galaretkę z brzoskwiniami, potem układamy kruche ciastka następnie dajemy masę kakaową i całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki aby galaretka z brzoskwiniami dobrze stężała. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.