Murzynek z czekoladą - ciasto bez jajek
Ciasta czekoladowe » Murzynek z czekoladą - ciasto bez jajek
Składniki
2 i ½ szkl mąki pszennej
1 szkl cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki sody
3 łyżki ciemnego kakao
2 szkl maślanki
1/2 szkl oleju
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
100g gorzkiej czekolady
1 średniej wielkości słoik powidła śliwkowo-jabłkowego
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy wszystkie pozostałe składniki suche i mokre oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, na końcu wlewamy sodę wymieszaną w niewielkiej ilości maślanki (troszeczkę odejmujemy z tych 2 szklanek) wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-50 minut. Po wystudzeniu kroimy ciasto wzdłuż i przekładamy powidłem (smak powidła lub dżemu może być inny, taki jak kto lubi, ja dałam moje ulubione, domowej roboty powidło śliwkowo-jabłkowe). Piekłam w blaszce o wymiarach 25x30 cm.