Ciasto czekoladowe posypane migdałami
Ciasta czekoladowe » Ciasto czekoladowe posypane migdałami
30 dag mąki
20 dag cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g margaryny
100 g czekolady gorzkiej (gorzka 65% kakao)
100 g czekolady mlecznej
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej margarynę i obie czekolady. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, a następnie stopniowo mąkę i wszystko razem mieszamy. Ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta czekoladowego - mieszamy. Pieczemy 55 minut w temp. 195 stopni.
Polewa
100 g czekolady gorzkiej (gorzka 65% kakao)
5 g margaryny (lub masła)
Do posypania
5 g migdałów
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i margarynę następnie polewamy placek gdy ostygnie posypujemy migdałami. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 8,5 cm x 32cm.