Ambasador
Ciasta czekoladowe » Ambasador
Składniki
2 szkl cukru
½ szkl mleka
250 g margaryny
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka margaryny
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy margarynę i razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy garnek w którym jest czekolada z margaryną i rozpuszczamy tak czekoladę nad gotującą się wodą- cały czas mieszamy polewę łyżką).
Wykonanie
Gotujemy mleko z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy wszystko żeby powstała jednolita masa. Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu ubijamy 4 białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do ciasta kakaowego – mieszamy. Foremkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto kakaowe. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.