Piernik z powidłami
Miodownik » Piernik z powidłami
Ciasto
40 dag mąki
15 dag margaryny
25 dag cukru
3/4 średniego słoika ulubionych powideł lub marmolady
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szkl maślanki + 2 łyżki (do rozpuszczenia sody)
2 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
1 szkl siekanych orzechów włoskich
1/2 szkl rodzynek
Wykonanie
Ubijamy jajka z cukrem, pod koniec wlewamy 1 szklankę maślanki i ubijamy aż się cukier rozpuści. Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach maślanki i wlewamy do ubitej masy jajecznej. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Nie przerywając ubijania mikserem dodajemy powidło (ja dałam domowej roboty powidło jabłkowo-śliwkowe) i przyprawę do piernika. Na końcu wlewamy rozpuszczoną zimną margarynę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Bakalie posypujemy mąką (wtedy nie opadną na spód ciasta) i dodajemy do ciasta- delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x30 cm.