Miodownik przekładany jabłkami i serem
Miodownik » Miodownik przekładany jabłkami i serem
Ciasto miodowe
4 szkl mąki
1 szkl cukru
10 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Schładzamy przez 15 minut w lodówce, a potem pieczemy trzy jednakowe placki. Placki pieczemy każdy z osoba przez 20 minut w temperaturze 185 stopni.
Jabłka smażone
1 i ½ kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeżeli jest dużo soku to go odlewamy). Do garnka, w którym są jabłka dodajemy dwie łyżki cukru i smażymy wszystko przez 10-15 minut. Do usmażonych jabłek wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści (ja dałam truskawkową, ale Wy możecie dać inny swój ulubiony smak). Zostawiamy do przestudzenia.
Gotowana masa serowa
75 dag sera białego półtłustego
2 jajka
15 dag cukru
1 torebka cukru wanilinowego
100 g margaryny
1/3 szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy ser (wcześniej go rozdrabniamy widelcem można też raz go zmielić - jak kto woli ja nie mieliłam) i wsypujemy cukry. Smażymy aż się masa stanie płynna i zacznie się gotować. Podczas smażenia cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia gotujący się ser i wlewamy do niego budyń rozpuszczony w mleku. Wszystko razem mieszamy. Masa zacznie gęstnieć. Taką masę teraz z powrotem zaczynamy gotować. Gotujemy przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Gorącą masą będziemy przekładać ciasto.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Do większego naczynia z gotująca się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i margaryna. Nasza czekolada i margaryna pod wpływem gorącej pary zacznie się rozpuszczać - cały czas mieszamy. Gorącą smarujemy górę ciasta.
Wykonanie
Na pierwszy blat ciasta wykładamy jabłka smażone, przykrywamy drugim blatem ciasta, wykładamy gorący ser i przykrywamy trzecim blatem ciasta. Górę polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.