Miodownik z kremem
Miodownik » Miodownik z kremem
Składniki
Ciasto
3 szkl. mąki
1 jajko
10 dag margaryny
2 łyżeczki sody
8 łyżek miodu
3 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
1 cukier wanilinowy
Masa
1 duża paczka biszkoptów
2 paczki Delicji wiśniowych
1 kostka masła
125 g margaryny
1 gotowy krem wanilinowy
1 mała puszka masy krówkowej
1 duży słoik powidła śliwkowego
2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sodę, roztopioną margarynę i pozostałe składniki wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą pieczemy 25 min. temp. 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.
Na pierwszy placek nakładamy 2/3 powidła śliwkowego na to układamy biszkopty i przykrywamy kremem waniliowym Dr. Oetkera (zrobionym wg. przepisu na opakowaniu).
Drugi placek smarujemy pozostałym powidłem i tą stroną kładziemy na krem waniliowy. Ucieramy kostkę masła z masą krówkową i nakładamy połowę tej masy na drugi placek. Na masie układamy Delicje i przykrywamy resztą masy krówkowej, kładziemy trzeci placek.
Na wierzch robimy polewę z białej roztopionej czekolady, dowolnie dekorujemy.