Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

Miodownik » Piernik z dżemem z czarnej porzeczki

Data dodania:poniedziałek, 9 marca 2015

Składniki

2 i ½ szkl mąki
1 i ½ szkl cukru
1 szkl mleka
½ szkl oleju
4 jajka
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1 torebka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy garnek z czekoladą i masłem, unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę).

Wykonanie

Ubijamy całe jajka z cukrem na puszysty kogel – mogel. W drugiej miseczce mieszamy łyżką wszystkie pozostałe składniki. Do tych składników wlewamy ubite jajka z cukrem – mieszamy wszystko razem. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook