Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Miodownik » Piernik z dżemem z czarnej porzeczki
Składniki
2 i ½ szkl mąki
1 i ½ szkl cukru
1 szkl mleka
½ szkl oleju
4 jajka
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1 torebka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się woda umieszczamy garnek z czekoladą i masłem, unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę).
Wykonanie
Ubijamy całe jajka z cukrem na puszysty kogel – mogel. W drugiej miseczce mieszamy łyżką wszystkie pozostałe składniki. Do tych składników wlewamy ubite jajka z cukrem – mieszamy wszystko razem. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-55 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w kwadratowej blaszce 24x24 cm