Piernik przekładany masą grysikową i powidłami
Miodownik » Piernik przekładany masą grysikową i powidłami
Ciasto
1 kg mąki pszennej
1 szkl oleju
1 szkl cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 dag świeżych drożdży
1 słoik miodu sztucznego (370g)
3 łyżki śmietany
1 torebka przyprawy do piernika
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dzielimy ciasto na 4 części i pieczemy osobno cztery placki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 -30 minut.
Masa grysikowa
1 litr mleka
9 łyżek kaszy manny
6 łyżek cukru
200 g masła
Do mleka dodajemy kaszę manną i cukier – gotujemy grysik cały czas mieszając żeby się nie przypalił. Po ostygnięciu ucieramy grysik z masłem na puszystą masę. Masę dzielimy na dwie równe części.
Ponadto
1 słoik powidła
Przełożenie piernika
Ciasto - połowa masy grysikowej - ciasto - powidło - ciasto - druga cześć masy grysikowej - ciasto. Piernik piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.