Pierniczki orzechowe

Miodownik » Pierniczki orzechowe

Data dodania:poniedziałek, 15 grudzień 2014

Składniki

50 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
15 dag orzechów włoskich mielonych
20 dag cukru pudru
2 jajka
1 torebka przyprawy do piernika (25g)

 

Ponadto

kolorowe pisaki spożywcze do ozdabiania

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło, cukier, orzechy i przyprawę do piernika. Wszystko siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Do takiego ciasta wbijamy dwa całe jajka i zagniatamy całość. Gotowe ciasto dajemy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 8-10 minut. Zimne dekorujemy. Z podanej ilości składników upiekłam 70 pierniczków.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook