Pierniczki orzechowe
Miodownik » Pierniczki orzechowe
Data dodania:poniedziałek, 15 grudzień 2014
Składniki
50 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
15 dag orzechów włoskich mielonych
20 dag cukru pudru
2 jajka
1 torebka przyprawy do piernika (25g)
Ponadto
kolorowe pisaki spożywcze do ozdabiania
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło, cukier, orzechy i przyprawę do piernika. Wszystko siekamy nożem aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Do takiego ciasta wbijamy dwa całe jajka i zagniatamy całość. Gotowe ciasto dajemy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 4-5 mm, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 8-10 minut. Zimne dekorujemy. Z podanej ilości składników upiekłam 70 pierniczków.