Piernik na ciemnym piwie
Miodownik » Piernik na ciemnym piwie
Składniki
120 g masła
1/3 szkl cukru brązowego Demerara
2/3 szkl cukru kryształu
5 łyżek miodu
1 szkl ciemnego piwa Guinness
1 łyżka kakao
1 torebka przyprawy do piernika (20g)
2 duże jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 szkl mąki pszennej
Polewa czekoladowa
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód do czasu aż się cukier całkiem rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wlewamy piwo i ubijamy całość mikserem. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy te suche składniki, stopniowo po łyżce, do masy miodowej – cały czas ubijamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.