Piernik na ciemnym piwie

Miodownik » Piernik na ciemnym piwie

Data dodania:poniedziałek, 21 grudnia 2015

Składniki

120 g masła
1/3 szkl cukru brązowego Demerara
2/3 szkl cukru kryształu
5 łyżek miodu
1 szkl ciemnego piwa Guinness
1 łyżka kakao
1 torebka przyprawy do piernika (20g)
2 duże jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 szkl mąki pszennej

Polewa czekoladowa

150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.

Wykonanie

W garnku rozpuszczamy masło, cukier i miód do czasu aż się cukier całkiem rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy wlewamy piwo i ubijamy całość mikserem. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy te suche składniki, stopniowo po łyżce, do masy miodowej – cały czas ubijamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook