Piernik bez jajek
Miodownik » Piernik bez jajek
Składniki
5 szkl mąki
2 szkl cukru kryształu
2 łyżeczki sody
1 torebka przyprawy do piernika
5 łyżek ciemnego kakao
3 szkl maślanki
1 szkl oleju
4 łyżki marmolady
20-30 dag bakali: rodzynki ,orzechy, migdały, ananasy kandyzowane
Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy wszystkie pozostałe składniki suche i mokre oraz bakalie i marmoladę na końcu wlewamy sodę wymieszaną w niewielkiej ilości maślanki (troszeczkę odejmujemy z tych 3 szklanek) wszystko razem mieszamy łyżką. W przypadku gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej maślanki. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez 60 minut.
Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
Przepis na ten piernik dostałam kilka tygodni wcześniej od koleżanki, a natchnieniem do jego upieczenia akurat teraz były warsztaty florystyczne, w których uczestniczyłam w dniu 19.11.2011r. Warsztaty prowadziła Pani Agnieszka Mitko -Mistrz Florystyki. W warsztatach uczestniczyło ponad 20 osób i każda z nas wykonywała pod okiem Pani Agnieszki dwie prace - choinkę i wieniec adwentowy. Po zakończonych warsztatach zrobione przez siebie prace każdy zabierał do domu. Na zdjęciach przedstawiam prace które zrobiłam. Po przyniesieniu ich do domu udzielił mi się nastrój nadchodzących świąt Bożego Narodzenia i upiekłam piernik. Cała rodzinka była zachwycona moimi pracami i piernikiem.