Ciasto "Krówka"

Miodownik » Ciasto "Krówka"

Ciasto

60 dag mąki
15 dag cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
20 dag margaryny
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtko następnie roztopioną margarynę wymieszaną z miodem oraz mleko wymieszane z sodą, wszystko razem siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą część pieczemy przez 20 min. temp. 185 stopni.

 

Masa krówkowa

1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)
200 g masła

Ucieramy miękkie masło stopniowo dodając masę krówkową.

 

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie masy śmietankowej

Ubijamy zimną śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietankową.

 

Ponadto

¾ szkl drobno pokrojonych orzechów włoskich.

 

Wykonanie

Smarujemy pierwszy placek 2/3 ilości masy krówkowej, przykrywamy drugim plackiem, na który dajemy całą masę śmietankową przykrywamy trzecim plackiem. Górę placka smarujemy pozostałą 1/3 masy krówkowej i posypujemy orzechami. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook