Ciasto "Krówka"
Miodownik » Ciasto "Krówka"
Ciasto
60 dag mąki
15 dag cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
20 dag margaryny
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
3 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtko następnie roztopioną margarynę wymieszaną z miodem oraz mleko wymieszane z sodą, wszystko razem siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą część pieczemy przez 20 min. temp. 185 stopni.
Masa krówkowa
1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)
200 g masła
Ucieramy miękkie masło stopniowo dodając masę krówkową.
Masa śmietankowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie masy śmietankowej
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietankową.
Ponadto
¾ szkl drobno pokrojonych orzechów włoskich.
Wykonanie
Smarujemy pierwszy placek 2/3 ilości masy krówkowej, przykrywamy drugim plackiem, na który dajemy całą masę śmietankową przykrywamy trzecim plackiem. Górę placka smarujemy pozostałą 1/3 masy krówkowej i posypujemy orzechami. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.