Kakaowy bakaliowiec z powidłem śliwkowym

Ciasta czekoladowe » Kakaowy bakaliowiec z powidłem śliwkowym

Składniki

4 jajka
1 szkl. cukru kryształu
250 g margaryny
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 słoik powidła śliwkowego (340g)
1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szkl. kolorowych owoców kandyzowanych
1/2 szkl. rodzynek
szczypta soli

 

Wykonanie

Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli dodając powoli cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku – ubijamy do białości. Kroimy margarynę w kostkę i dodajemy do masy żółtkowej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy jednolite ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy powidło śliwkowe i bakalie wszystko razem mieszamy. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 8,5 X 32 cm w temp. 185 stopni przez 55 minut.

Ciastko jest mokre, bardzo słodkie –polecam szczególnie miłośnikom śliwek węgierek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook