Ciasto czekoladowo - miętowe

Ciasta czekoladowe » Ciasto czekoladowo - miętowe

Biszkopt kakaowy

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
1 budyń czekoladowy bez cukru (45g)
1 cukier wanilinowy
8 jajek
3 łyżki ciemnego kakao
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100g czekolady gorzkiej pokrojonej w kostkę
szczypta soli

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy małymi porcjami obydwa rodzaje cukru, cały czas ubijamy wszystko mikserem. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy aż będzie bardzo gęsta. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, budyniem i kakao potem dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy. Powoli wlewamy olej – wszystko razem łączymy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę - delikatnie wszystko mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą potem wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut żeby nie opadł.

 

Masa miętowa

2 paczki landrynek miętowych (po 90g)
2 i ½ szkl. wody
1 i ½ budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml)
2 łyżki cukru
300 g masła
2 gałązki świeżej mięty

Landrynki rozpuszczamy w 1 i ½ szklanki wody (gotując wodę z landrynkami cały czas mieszamy). W pozostałej 1 szklance wody rozpuszczamy budyń i cukier. Następnie wlewamy tak przygotowany budyń do gotującej się wody z rozpuszczonymi landrynkami – gotujemy budyń. Po ugotowaniu przelewamy go na głęboki talerz opłukany zimna wodą i przykrywamy woreczkiem foliowym żeby na górze nie zrobiła się twarda skorupa. Masło ucieramy do białości potem dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas ucierając. Z gałązek mięty odrywamy listki i siekamy je na bardzo drobne kawałeczki. Do gotowej masy budyniowej dodajemy posiekaną miętę – wszystko razem mieszamy delikatnie łyżką.

 

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 masa śmietanowa o smaku śmietankowym

Zimną śmietankę ubijamy powoli dosypując masę śmietankową.

 

Ponadto

100 g gorzkiej czekolady
3 paczki ciastek z galaretką oblanych czekoladą o smaku wiśniowym

 

Poncz

½ szkl. przegotowanej gorącej wody
1 gałązka świeżej mięty
1 łyżeczka cukru

Listki mięty siekamy na drobne kawałki i zalewamy wodą , dodajemy cukier- mieszamy. Po wystudzeniu przelewamy przez sitko. Przecedzone listki mięty dodajemy do masy miętowej.

 

Wykonanie

Ciasto kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy miętowej, układamy na niej ciastka i smarujemy całą masą śmietankową. Masę śmietankową przykrywamy drugim blatem ciasta kakaowego. Na górę ciasta dajemy pozostałą 1/3 część masy miętowej i posypujemy czekoladą pokrojoną w piórka. Ciasto dajemy do lodówki żeby się dobrze schłodziło. Najlepsze jest na drugi dzień. Piekłam w dużej prostokątnej blaszce z zaokrąglonymi brzegami. Wymiary blaszki 34x24 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook