Kukułka

Ciasta czekoladowe » Kukułka

Biszkopt kakaowy

20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 torebka cukru wanilinowego
6 jajek
szczypta soli

 

Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i kakao następnie dodajemy do ubitej masy żółtkowej - bardzo delikatnie mieszamy łyżką . Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Biszkopt jasny

15 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli

Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Przesiewamy mąkę pszenną , mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodajemy do ubitej masy żółtkowej - bardzo delikatnie mieszamy łyżką . Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Masa czekoladowa

4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. wody
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
4 kieliszki wódki
¾ szkl. cukru

Zaparzamy w kawę w ½ szklanki wody, dodajemy do niej połamane na kawałki obie czekolady i wszystko gotujemy na małym ogniu aż się czekolady roztopią, następnie wsypujemy cukier - mieszamy wszystko razem. Zdejmujemy z ognia, gdy masa wystygnie wlewamy wódkę.

 

Ponadto

1000 ml. śmietanki kremówki 30%
4 śmietan - fixy
4 płaskie łyżki cukru pudru

Ubijamy zimną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i śmietan - fixów. Ubitą dzielimy na dwie części.

 

Poncz

½ szkl. przegotowanej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru

Zaparzamy kawę z dodatkiem cukru.

 

Wykonanie

Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem, wykładamy połowę bitej śmietany przykrywamy jasnym biszkoptem. Cały biszkopt jasny polewamy masą czekoladową z alkoholem następnie smarujemy drugą połową bitej śmietany i kładziemy biszkopt kakaowy. Górę posypujemy ciemnym kakao. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook