Ciasto czekoladowo - kokosowe z masą krówkową, rodzynkami i orzechami

Ciasta czekoladowe » Ciasto czekoladowo - kokosowe z masą krówkową, rodzynkami i orzechami

Ciasto czekoladowe

20 dag mąki pszennej
1 budyń czekoladowy bez cukru (64g)
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao, budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Ciasto kokosowe

3 jajka
5 dag mąki pszennej
10 dag wiórek kokosowych
10 dag cukru
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy na przemian mąkę i wiórka kokosowe. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Masa krówkowa

400 g margaryny (lub masła)
1 mała puszka masy krówkowej (400g)

Ucieramy margarynę razem z masą krówkową na puch. Z gotowej masy odejmujemy 2 łyżki pozostałą dzielimy na dwie części.

 

Ponadto

¾ szkl. rodzynek
¾ szkl. pokrojonych orzechów włoskich
10 dag czekoladek lub czekolady mlecznej
wódka żubrówka do rodzynek

Czekoladę kroimy w grubsze piórka.
Zalewamy rodzynki wódką żubrówką tak by były całe namoczone i odstawiamy aby dobrze nasiąkły.

 

Poncz

Zlewamy wódkę, w której moczyły się rodzynki i uzupełniamy do pełnej szklanki wodą.

 

Polewa

3 łyżki cukru
3 łyżki wody
5 dag margaryny
3 łyżeczki ciemnego kakao

Gotujemy wodę z cukrem zdejmujemy z ognia dajemy margarynę mieszamy aby się rozpuściła dodajemy kakao - wszystko razem mieszamy.

 

Wykonanie

Ciasto czekoladowe kroimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem. Smarujemy pierwszy blat połową masy krówkowej układamy orzechy i połowę czekolady dajemy nasączone ponczem ciasto kokosowe smarujemy drugą połową masy krówkowej, układamy rodzynki i czekoladę i przykrywamy ciastem czekoladowym. Górę smarujemy 2 łyżkami masy krówkowej. Ciasto polewamy polewą czekoladową (musi być zimna aby się masa krówkowa nie rozpuściła). Piekłam w blaszce 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook