Wuzetka

Ciasta czekoladowe » Wuzetka

Biszkopt

6 jajek
40 dag cukru kryształu
25 dag mąki pszennej
7 dag ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki amoniaku
1 czubata łyżka kawy naturalnej
szczypta soli

 

Zaparzamy kawę naturalną w pół szklanki wody i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy na przemian kakao i mąkę - bardzo delikatnie mieszamy. Pod koniec zaczynamy dodawać po 2 łyżki zimnej kawy (bez fusów) wszystkie składniki łączymy razem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

 

Masa śmietankowa

750 ml śmietanki kremówki 30%
3 śmietan- fixy
1 torebka bitej śmietany "Śnieżka"
2 łyżeczki żelatyny
¾ szkl. cukru pudru

Rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody (nie wrzątku) i lekko studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę mikserem dodając stopniowo cukier puder, śmietan – fixy i Śnieżkę. Gdy masa będzie gotowa odejmujemy łyżeczkę i dodajemy do żelatyny – mieszamy, a następnie tak przygotowaną żelatynę wlewamy do masy. Całość mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

 

Poncz

3 szklanki wody
1 i ½ torebki cukru wanilinowego

Mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

 

Ponadto

2/3 puszki zagąszczonego mleka kakaowego

 

Wykonanie

Biszkopt dzielimy wzdłuż na pół. Nasączamy jedną część połową ponczu smarujemy niewielką ilością mleka kakaowego (jest to dość pracochłonne ale warto się potrudzić bo smakuje super) i wykładamy masę śmietankową (trochę zostawiamy do dekoracji). Drugą część biszkoptu ponczujemy pozostałym ponczem i tą stroną mokrą kładziemy na masie. Ponieważ biszkopt jest bardzo mokry aby mi się nie połamał dałam go między deseczki na które wykłada się ciasta potem odwróciłam tak by nasączona strona znalazła się na masie i lekko zsunęłam na masę podważając go szerokim nożem.
Górę Wuzetki smarujemy pozostałym zagęszczonym mlekiem kakaowym, a następnie robimy nożem nacięcia cztery linie poziomo i pięć pionowo.
Na każdym z dwudziestu kawałków Wuzetki robimy z masy śmietankowej ozdobnego kleksa. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook