Czarny placek z białą masą

Ciasta czekoladowe » Czarny placek z białą masą

Ciasto czarne

35 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
5 dag margaryny
2 duże pełne łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1 i ¼ szkl. mleka
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka

 

Miód, margarynę i ½ szkl. mleka podgrzewamy w garnku (nie wolno zgotować ) następnie dodajemy cukier puder i mieszamy by się rozpuścił – gotową masę miodową zostawiamy do ostygnięcia. Do ½ szkl. mleka wbijamy całe jajka i roztrzepujemy, potem dodajemy do nich wystudzoną masę miodową, przesianą mąkę, kakao i sodę wymieszaną z ¼ szkl. mleka- wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 185 stopni.

 

Masa biała

3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 szkl. mleka
250g margaryny (lub masła)
15 dag cukru pudru

Mieszamy w jednej szklance mleka obie mąki tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się razem z cukrem wanilinowym pozostałego mleka - gotujemy budyń. Gdy wystygnie ucieramy z margaryną i cukrem pudrem na puszystą białą masę.

 

Poncz

¾ szkl. wody
2 g kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżka cukru

Mieszamy składniki.

 

Ponadto

250g konfitury z czarnych jagód
ciemne kakao do posypania

 

Wykonanie

Ciasto dzielimy wzdłuż na pół i obie połówki nasączamy ponczem. Smarujemy jedną część konfiturą jagodową i dajemy połowę białej masy, przykrywamy masę ciastem, górę smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao. Piekłam w blaszce o wymiarach 21x32cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook